Föräldrahets negativ

Fotboll, ridning och basket. Det är vad som toppar idrottslistan när barn och ungdomar i Uppland får välja. Men något som kan fördunkla barns och ungdomars idrottsintresse är hetsiga föräldrar.

– Generellt sett så tror jag att föräldrarna sätter alldeles för hög press och kräver för mycket, det säger Stefan Jontell, ordförande för upplands idrottsförbund.

På Alnäs kursgård i Uppsala kan man som barn och ungdom under sommaren spela fotboll, basket, tennis, klättra på klättervägg, segla och bada. Johanna Willebrand är en av lägerledarna.

– Idrottslägret är för de barnen som kommer hit och gillar olika typer av sport. Så vi försöker hinna med det mesta som finns att göra här på gården, säger hon.

Varför tycker du att det är viktigt att barn och ungdomar sportar?

– Först på grund av hälsoperspektiv men också tror jag att det är otroligt viktigt att de får ut och röra sig och springa av sig under sommaren.

Mattias, lägerchef på Alnäs fritidsgård och ledare där sen 8 år tillbaka, tycker att det är viktigt med idrott för barn och ungdomars självkänsla och samarbetsförmåga. Men han uppger att föräldrars press är ett stort problem i idrottsammanhang i Uppland.

Under en sån här vecka är ju inga föräldrar närvarande och Mattias understryker att ledarna där uppmuntrar barnen att se idrott som en lek. Han anser att man måste göra något åt den hårda press från föräldrar som många barn upplever. Stefan Jontell, från idrottsförbundet håller med.

– Vi på Upplands idrottsförbund driver verksamhet för att motverka det. Vi utbildar ledare och även hur man ska förhålla sig till föräldrarna. Det pågår en verksamhet men det är nog en bra bit att vandra innan man kommer åt hela det problemet, säger Jontell.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se