Glada över tillståndet

Glädjen är stor hos Martina Schäfer och de andra i mygg-
bekämpnings-
projektet över tillståndet. I Tärnsjö är lättnaden stor bland de boende.

Vad tycker du? Kommentera här!

Myggbekämpningsprojektet räknar med att kunna gå in och bespruta i de hårt myggdrabbade nedre dalälvsområdet först nästa vecka.

– Tillståndet är till stor glädje för oss. Det innebär i praktiken att vi får bekämpa häromkring, till exempel Gysinge naturreservat och Färnebofjärdens nationalpark, säger Martina Schäfer.

När kan bekämpningen dra igång?

–  Det är lite beroende på Dalälven, för den stiger fortfarande. Den måste först stanna av så att den inte höjs mer och syrehalten i vattnet måste minska i de översvämmade områdena så att mygglarvskläckningen kommer i gång. I nuläget förväntar vi oss att det kommer att hända nästa vecka, men vi måste vara flexibla och vänta och se. Så fort det sker kommer vi att sätta i gång med bekämpningen igen.

Martina Schäfer är kritisk till att myndigheter och politiker inte insett allvaret och agerat snabbare med tillståndet den här gången.

Kemikalieinspektionen gav tidigare i eftermiddags sitt tillstånd för bekämpning på marker som tidigare inte besprutats, tillståndet gäller endast för i år. Tillståndet följde på regeringens klartecken som kom tidigare under förmiddagen.

Det är inte många som rör sig ute i de värst myggdrabbade områdena och dem man ser har fullt upp med att värja sig för myggen. Flera företag som arbetar med turism har drabbats av en rad myggrelaterade avbokningar.

I Tärnsjö välkomnar byborna en andra och utökad myggbekämpningsomgång.

– Jag tycker att det är väldigt bra gjort, det skulle ha kommit lite tidigare bara, säger Karin Anger.

Glenn Sandberg, även han från Tärnsjö, håller med.

– Innan man ska gå och lägga sig måste man slå ihjäl 20-30 mygg. Hur man än gör så kommer de in i huset. Man blir så irriterad, om det var en människor hade jag strypt ihjäl dem för länge sedan, säger han.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se