enköping

Svårt att lägga i båtar

Nu kommer protester från båtägare mot att båtisättningsplatsen vid Härjarö fritidsområde hålls stängd den här sommaren. Fritidsområdet, som ligger mellan Bålsta och Enköping, förvaltas av Upplandsstiftelsen, men i år bestämde stiftelsens nye arrendator att stänga isättningsplatsen.

Enda chansen att få i båten där är nu att hyra en båtplats. Bröderna Tommy och Jerry Wettervik säger att det är svårt att hitta nån annan isättningsplats i norra Mälaren, och för Jerry Wettervik har det inte blivit något fiske alls här i sommar.

– I år har det inte blivit nåt fiske alls, säger Jerry Wettervik.

Du har inte kommit ut?

– Nej, nej.

Och du har fiskat i många år här?

– 92 skaffade jag egen båt. Då hyrde man båtplats här nere, för då var det billigt att hyra. Det kostade 400 spänn. Men för varje ny arrendator har priset stigit, och nu kostar det 2500 kronor, och det tycker jag är för mycket för fem månader, säger Jerry Wettervik.

Och här har många fått vända?

– Ja, oja, många kommer från Västerås hit för att fiska, och från Sala och Heby, säger Tommy och Jerry Wettervik.

– Jag har många kompisar från stan som har fiskat här i 20-30 år, säger Tommy Wettervik.

Kan man inte lägga i sin båt nån annanstans?

– Det är ont om platser här. Det finns Öns båtplats några kilometer bort, men då måste man ha båtplats och nyckel till bommen där, och den är fullbelagd, där finns inga båtplatser.

Den nye arrendatorn på Härjarö Thomas Sved säger att det finns flera skäl till att isättningsrampen stängts, framför allt att rampen ligger alltför nära badplatsen:

– Som näringsidkare här så vill jag inte ta på mig ansvaret att det skulle hända en olycka med ett barn som fastnar under en trailer eller nåt sånt. Och en ramp ska skötas och underhållas och vara riskfri för den övriga allmänheten, och de kraven uppfyller inte den här rampen, säger Thomas Sved.

– Varför skulle den ha blivit säkerhetsrisk nu för? Jag menar, hyr jag en båtplats där nere, då får jag åka in och lägga i båten höst och vår, men då är det ingen säkerhetsrisk. Men bara för att jag betalar 2500 kronor så upphör säkerhetsrisken, säger Tommy Wettervik.

Så du tror att det har med ekonomi att göra i stället?

– Ja visst har det det, han vill ju hyra ut båtplatser, säger Tommy Wettervik.

Arrendatorn Thomas Sved säger att det finns kommersiella planer för området vid stranden.

– Det ska byggas en sjökrog här, så då kommer rampen också av det skälet att ligga i vägen.

– Upplandsstiftelsen är mån om att det ska finnas båtisättningsplatser, gärna gratis. Vi har tänkt att vi ska försöka lösa det problemet på nåt sätt, men vi har inte hunnit göra det i år, säger Jan Lundqvist, vd för Upplandsstiftelsen.

Kunde ni inte ha låtit rampen vid Härjarö finnas kvar till dess ni ordnat en annan ramp?

– Om vi hade förstått att det skulle vara ett stort problem så hade vi möjligen kunnat göra det. Men vi måste öka säkerhetstänkandet, säger Jan Lundqvist.

– Det är ett problem allmänt vid Mälaren att kunna sätta i båt. Det är vi medvetna om, och vi har tänkt att vi ska försöka jobba med det framöver, avslutar Jan Lundqvist.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se