Fängelse för yxmord

Den 81-årige man som i maj i år högg ihjäl sin sambo med en yxa dömdes i dag till fängelse i sju år för mord vid Norrtälje tingsrätt.

Det var den 11 maj i år som den 81-årige mannen ringde till larmcentralen och meddelade att han hade huggit sin sambo i huvudet med en yxa. Mannen har suttit  häktad sedan dess.

Paret, som bodde i ett hus strax utanför Norrtälje, har bott ihop sedan 80-talet, men enligt domen har de inte haft en kärleksrelation på många år. Det senaste halvåret ska de ha slutat prata med varandra helt, något som mannen ska ha upplevt som mycket jobbigt.

Han var orolig över att hans sambo skulle sälja huset de bodde i, som hon stod som ägare till. På morgonen hade mannen bett om att de skulle prata med varandra och när han inte fick något svar, hämtade han en yxa i garaget och högg sedan kvinnan i bakhuvudet.

Enligt den rättsmedicinska obduktionen hade kvinnan fyra hugg i huvudet . Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han var helt frisk när brottet begicks.

Mannens advokat yrkade på dråp, men Norrtälje Tingsrätt dömer mannen för mord till sju års fängelse och 100,000 kronor i skadestånd till kvinnans dödsbo.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se