Almtuna IS får inte

Efter ett nej om dispens från Ishockeyförbundets regelverk kan supertalangen från Uppsala, Johannes Salmonsson, inte lånas ut från Djurgården till sin modersklubb Almtuna IS
Det som gör att Salmonsson, rankad som världens bästa 17-åring i princip inte kan lånas ut till moderklubben Almtuna IS är ishockeyförbundets tävlingsregler. Regler som säger att endast ett visst antal av elitserieklubbarna namngivna personer kan lånas ut till lägre divisioner och sen tas upp i eliten direkt vid behov. Problemet för Salmonsson är att åldersgränsen för dessa spelare går vid 18 års ålder men är bara 17 år. Regeln gör att Djurgården inte kan använda honom när de vill om han lånas ut till Almtuna och att Salmonsson inte får den istid hans talang behöver för att utvecklas. Arne Jonsson ordförande i ishockeyförbundets tävlingsnämnd säger att Salmonsson inte får spela för att han är för duktig: -Regelverket är gjort för en normal spelare och Johannes är en mycket duktig spelare. Vem kunde tro att en juniorspelare skulle spela på eliteserienivå? Det är ju inte så normalt. Regelverket är till för att hjälpa duktiga juniorer och därför är det synnerligen tråkigt att det har blivit så här. Den här frågan kommer att tas upp i svenska hockeyförbundets styrelse och vi kommer att diskutera hur vi hantera såna här frågor i fortsättningen. Jag tror att det här kommer att tas upp på nästa möte som hålls i mitten av oktober, säger Arne Jonsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".