Poliserna kvar i länet

Ett politiskt arrangemang i storlek som det nuvarande EU-ordförandeskapet brukar stundom tömma Uppland på polisresurser. Den här gången verkar dock Uppsala län få behålla sina poliser.

– I nuläget har man gjort en hotbildsbedömning, som innebär att behovet är inte lika stort just denna gång, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

När Sverige höll i EU:s ordförandeklubba 2001 hade de uppländska poliserna mycket att göra med att hjälpa till med att garantera säkerheten vid de olika sammankomsterna.

Ett 60-tal poliser från Uppsala län var med när demonstranter löpte amok vid de så kallade Göteborgskravallerna.

Christer Nordström, som själv var med vid det tumultet, har svårt att se att det skulle kunna bli så stökigt under det här ordförandeskapet. Polisen har nämligen satsat på utbildning och helt bytt taktik.

– Den här traditionella uppställningen som vi har sett tidigare, där man ser polisen uppställd ungefär som de romerska härarna, det ska normalt sett inte gå till så. Det är en annan typ av taktik, som vi kallar bastaktik. Det här handlar mer om ett annat taktiskt uppträdande gentemot demonstranter, som bygger på beprövade erfarenheter från bland annat Danmark, säger Christer Nordström.

Den här gången är det två EU-möten som bevakas av uppländska poliser. Det ena har redan varit och det andra är snart i Åre. Vid båda tillfällena handlar det om ett tiotal man.

Men skulle till exempel USA:s president Barak Obama bestämma sig för att komma till Sverige under ordförandeskapet, något som kan ske med mycket kort varsel, då lär Uppsalapolisen få ställa upp.

– Det kan ändra sig mycket snabbt, beroende på vad som händer runtom i världen och vilka stats- eller regeringschefer som kan helt plötsligt dyka upp på de här mötena, säger han till Upplandsnytt.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se