Orienterar mot VM

Om Mats Troeng gör bra ifrån sig i tävlingen O-ringen väntar VM i Ungern i augusti. Han tävlar för Uppsalaklubben OK Linné, som är näst största klubb på O-ringen, i sin tur världens största orienteringstävling.

I dag börjar etapperna i världens största orienteringstävling, O-ringen, som i år går av stapeln i Småland. VM-hoppet och Uppsalaorienteraren Mats Troeng, är en av cirka 15.000 deltagare. Han tävlar i herrarnas elitklass och det är mycket som står på spel.

– O-ringen är sista stora tävlingen inför VM, som stundar i augusti. För min del behöver jag prestera ganska bra resultat för att bli uttagen till VM, så det är väldigt viktigt.

Hur ser du på chanserna att nå VM?

– De är ganska goda. Jag ligger precis på gränsen, det ska tas ut två eller tre herrlöpare till och jag är en av dem som ligger väldigt bra till för det.

Med mellan 15,000 och 20,000 deltagare från hela 40 länder, 75.000 starter, i strax över 100 klasser, är O-ringen världens största orienteringstävling. 31-åriga Mats Troeng, gjorde sin första O-ringen som 10-åring, och årets upplaga blir hans 21:a. Trots det tillhör han ändå inte veteranerna, det finns 90-åringar som fortfarande tävlar och som har sprungit betydligt fler gånger än vad han har gjort.

– Om man nu som jag verkligen siktar på att prestera bra, då handlar det mycket om att springa sin tävling och etapp varje dag de här fem dagarna, det tar väl som längst en och en halv timme, och sedan återhämta sig efteråt. Det är lite som cyklingens Tour de France, att man måste vila också, säger Mats Troeng.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se
Lukas Linné
lukas.linne@sr.se