Solel på gång i Heby

I april i år bildades en ekonomisk förening i Sala och Heby som ska investera i solel. Nu är det helt klart att regionens första solelanläggning, i den här storleken, kommer att tas i drift.

– Alla känner väl till att vi måste ifrån de fossila bränslena och vi har i den här föreningen beslutat oss för att göra något. Vi ska producera el via sol, säger Aimo Larvia, vice ordförande i den ekonomiska föreningen Solel.

Omvandlingen av solenergi till elektrisk energi i en solcell sker utan några rörliga delar, utan att något bränsle behövs och utan att ge några utsläpp. När föreningen började med solelsprojektet hade man som mål att få in en miljon kr för att kunna dra igång verksamheten, men man har fått in mer, närmare 1,6 miljoner kr vilket betyder att omkring 160 medlemmar har köpt en andel för 10 000 kronor var.

– Vi räknar med att ungefär om fem år då ska det här projektet börja generera vinst. Då kommer medlemmarna erbjudas avkastning antingen i pengar, billigare el eller möjligtvis en kombination, säger Aimo Larvia.

Nu är det klart att regionens första solelanläggning ska tas i drift i slutet av augusti, var ska den stå?

– På Sala-Heby Energis mark, strax intill kraftvärmeverket. En eller möjligtvis två anläggningar startas nästa kalenderår i Heby kommun.

Hur påverkade är ni av vädret?

– En dag när solen skiner och kanonväder då är produktionen i princip 100 %, men när det är som sämst väder uppgår produktionen kanske bara till 10-15 %, säger Aimo Larvia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".