Uppsalapappan åtalad

I dag kom åtalet mot den man i Uppsala som misstänks för att ha hållit sin fru och sina fyra barn instängda en längre tid.
Uppdaterad 15:45.

Mannen misstänks nu för grov kvinnorfridskränkning, olaga frihetsberövande, misshandel och olaga hot.

Åtalet gäller händelser som ska ha inträffat under två perioder, den första från 2003 till 2004 och den andra under 2009. Det var under den första perioden på ungefär 7 månader, som familjen ska ha hållits instängda. De uppgifter som framkommit tidigare om att barnen ska ha hållits instängda i över 20 år, är däremot inget som åklagaren Johan Strömbäck är bekant med.

- Det är väl kanske inte riktigt vad de själva har sagt i förundersökningen. De har talat om en period om sex-sju månader under 2003-2004 och det är det som åtalat gäller också. De talar om andra perioder också men det är lite svårt att bestämma när och hur länge det har varit, så det han åtalas för nu är det som jag har kunnat utskilja med säkerhet.

Mannen åtalas också för att under 2009 har utsatt sin fru för grov kvinnofridskränkning och för att ha hotat och misshandlat en av sina söner. Vilket straff Johan Strömbäck kommer att yrka på är ännu oklart.

- Jag kommer med största sannolikhet att yrka på ett fängelsestraff, men hur långt det straffet blir, det kan jag inte uttala mig om.

Enligt försvarsadvokat Claes Nylander hävdar mannen fortfarande att han är oskyldig och Claes Nylander tror att åklagaren kommer att få ett tufft jobb att bevisa motsatsen.

- Ja, det är så att ord står mot ord i stor utsträckning och normalt sett i sådana här fall behöver åklagaren någon form av hjälpbevisning i form av läkarbesök eller kontakter som målsägarna tagit med myndighetspersoner om att de har haft det besvärligt på ena eller andra sättet. Så det blir inte alldeles lätt för åklagaren att bevisa de här brotten.

Hur mår din klient nu?

- Han har ju anklagats av sina barn, inte alla sina barn dock, ska man komma ihår, för ett ganska allvarligt brott. Det är naturligtvis tråkigt för honom. Han menar att det här är oriktigt och är bestört över att de väljer att åtala honom för det här, säger försvarsadvokat Claes Nylander.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".