Heby

Heby lockar Kamerun

Heby kommun har fått ett ovanligt erbjudande med posten: det är borgmästaren i staden Tiko i Kamerun, som ligger i västra centralafrika, som skriver i ett brev att han vill komma till sin kollega i Heby och studera hur man sköter stadsplaneringen och samhällsservicen till medborgarna.

Hur tror du att den här borgmästaren över huvud taget kände till att Heby finns?
– Jag har inte forskat i det. Men jag vet ju att det har funnits och finns en hel del kontakter mellan just Heby och platser i världen som inte kommunen varit så mycket inblandad i utan andra delar av föreningslivet så det finns kanske en del kopplingar åt det hållet, säger Carina Schön (S), kommunalråd i Heby.

Vad är det borgmästaren är intresserad av att titta på här?
– Hur man kan utveckla ett samhälle utifrån demokratisk synvinkel och att få det hela att bli ett fungerande samhälle. Man brukar säga att Sverige är väldigt byråkratiskt, men trots det har vi ju ett väldigt väl fungerande system, så att jag tror att man har tittat väldigt mycket på det.

Hebys kommunstyrelse ska nu ta ställning till om man har möjlighet att inleda ett längre utbyte med staden i Kamerun.

Catrin Reth
catrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".