Vem blir landshövding?

Till hösten får Uppsala län en ny landshövding och gissningar kring Anders Björcks efterträdare  är många. Efter sex år i slottet är det dags att överlämna tronen till någon annan.

Det är regeringen som beslutar vem som ska bli den nya landshövdingen för Uppsala län och förmodligen så pågår diskussioner kring kandidater just i detta nu. Kriterierna för att bli landshövding är något luddiga men Thomas Paulsson från finansdepartementet nämner bland annat kontakter i näringslivet och en god ledarskapsförmåga. På Enköpingsposten nämner man Ingegerd Troedsson och Leif Zetterberg som favoriter. Även Lars Leijonborg, som Uppsala nya tidning också menar är en het kandidat.

- En god gissning är ju Lars Leijonborg, även om han vackert har sagt nej iill uppdraget flera gånger. Om Margot Wallström skulle vilja ha ett sådant jobb. Per Nuder har nämnts, det tycker jag också skulle fungera. Lite för ung kanske men han är ju väldigt kunnig i hur man leder ett län, säger riksdagsledamoten Per Bill.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".