1 av 2
2 av 2

Barnen vittnade i rätten

Det var en spänd stämning i Uppsala tingsrätt när familjen vittnade i rättegången mot pappan som misstänks ha hållit sin fru och barn instängda i deras bostad i Uppsala. De har berättat om många år av svåra missförhållanden, rädsla och misshandel.

Den 22-åriga dottern berättade att hon fått mat och leksaker som hämtats från soprummet och att hon ofta undrat varför hennes barndom inte var som andras.

Mannen står åtalad för grov kvinnofridskränkning, olaga frihetsberövande, misshandel och olaga hot.

Under förmiddagen vittnade de två sönerna. En av sönerna berättade inför rätten att han undrade varför han och hans syskon inte fick gå ut och leka som andra barn.

De berättade båda om hur livet var under de månader de hölls instängda och att de inte fått gå i skolan alls, varken i Uppsala eller utomlands, som pappan tidigare hävdat.

Därefter vittnade den äldsta dottern i familjen. Hon var märkbart upprörd och arg, och hade nära till gråten när hon berättade om hennes och syskonens liv och hur de fick mat och leksaker från soptunnor.

Hon berättade även om hur pappan kontrollerade henne och hennes syskon hårt vid de tillfällen som de fick vara utomhus och leka. Enligt dottern var de tvungna att hålla sig nära lägenheten och de var tvungna att gå in igen om andra barn kom ut för att leka. 

Bilden som växer fram är den av en våldsam och manipulativ pappa som bestämde med järnhand över allt och alla i familjen. Vad de skulle göra, vad de skulle äta och om och hur de fick gå ut.

De tre äldsta barnen säger alla att de fått psykiska problem och genomgått depressioner till följd av pappans behandling.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och ett stort medieuppbåd finns på plats i rättssalen för att följa rättegången.

Åtalet gäller händelser som ska ha inträffat under två perioder, den första från 2003 till 2004 och den andra under 2009. Det var under den första perioden på ungefär 7 månader, som familjen ska ha hållits instängda.

Det var mamman i familjen som larmade polisen i slutet av juni i år efter ett bråk med pappan, då han låste hela familjen ute från deras lägenhet. Det var efter att pappan gripits av polis som historien om hur familjen haft det började rullas upp.

Under barnens vittnesmål under förmiddagen framkom olika uppgifter om hur långa perioder de hållits isolerade. Åklagaren har gjort gällande att en av perioderna sträckt sig från september 2003 till mars 2004, men den äldsta dottern vittnade om att de skulle ha hållits isolerade ända fram till sommaren 2004.

Åklagare Johan Strömbäck anser dock inte att det påverkar bevisläget, utan säger till Upplandsnytt att det är naturligt att tidsuppfattningen går förlorad när man som dottern hållits isolerad under så lång tid. I övrigt vill han inte kommentera inledningen av rättegången.

Den yngsta dottern i familjen är inte målsägande i rättegången och heller inte på pats i rättssalen, hon har inte fått samma behandling av pappan som de andra i familjen och tycker inte att hon har blivit utsatt för ett frihetsberövande eller några andra brott. Hennes mamma och syskon menar att hon har blivit hjärntvättad av pappan.

Pappan säger att han är helt oskyldig. Han lägger istället skulden på mamman och påstår att det är hon som har styrt familjen och inte tillåtit barnen att gå i svensk skola. Han säger också att barnen visst har fått vara ute och leka, men att de har gått ut väldigt tidigt på morgonen och kommit hem sent, och därför inte har setts av grannarna. Dessutom att de varit utomlands en stor del av den tid som de enligt grannarna inte har setts i området.

Barnen har också, enligt mannen, examensbevis som ska finnas på skolmyndigheten i föräldrarnas hemland.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".