Doctrina i konkurs

Uppsala kommun kommer att garantera plats till de elever som drabbas om Friskolan Doctrina gymnasium går i konkurs. Skolans senaste skuldsumma uppgår till 2, 1 miljoner kronor och företaget bakom skolan har nu begärts i konkurs av Skatteverket.

Ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Mohamad Hassan (FP), säger att kommunen har resurser för att ta hand om de 150 elever som nu går på skolan.

Skolans ekonomi har varit dålig under lång tid. Bara under sommaren har Kronofogden gjort utmätningar på skolan. Uppsala kommun har frusit inne skolpengen för hösten och de anställda fick ingen lön i juni.

Skolinspektionen har redan tidigare haft ögonen på skolan och om man inte kan visa att man har ekonomin under kontroll kan tillståndet dras in.

Konkursförhandlingarna kommer att ske i tingsrätten inom två veckor. Då ska det bland annat avgöras om ägarna har ett personligt betalningsansvar eller inte.

Om skolan läggs ner är det Uppsala kommuns ansvar att flytta eleverna till en annan skola. Något som Mohamad Hassan (FP) säger att kommunen kommer att klara av.

Flera andra bolag med anknytning till Doctrinagymnasiet har också begärts i konkurs.

Bland annat har moderbolaget Björkbolagen begärts i konkurs av både skatteverket och Uppsalabuss, eftersom skolan inte betalat för elevernas busskort.

Lucas Linné
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".