Brandmannaprotest mot nedläggning

Ta pengar från Musikens husprojektet för att rädda brandkårerna i Knutby och Skyttorp. Det föreslog Uppsalas centerpartistiske oppositionskommunalråd Lars O Ericsson på kommunfullmäktiges sammanträde i går kväll, samtidigt som 22 brandmän kom till fullmäktigesalen i protest.
Centerpartiet vill att kommunen ska ta pengar från fastighetsnämndens budget för Musikens hus nästa år och ge dem till räddningstjänsten. Det förslaget presenterade han inför fullmäktige och de 22 brandmän som kommit för att visa sitt stora missnöje med att räddnings- och beredskapsnämnden av ekonomiska skäl kan tvingas lägga ner deltidsbrandkårerna i Skyttorp och Knutby och dra ner på bemanningen i Uppsala, något som de menar får mycket stora konsekvenser. - Självklart kommer folk lida och dö av det här. - Vi som jobbar i branschen ser ju människoliv, här ser de bara pengar. Så säger brandmännen Tomas Kampf och Anders Norstedt. För det ser inte ljust ut för räddnings- och beredskapsnämnden just nu, förhandlingarna om att sänka hyran på stationen Viktoria kommer inte att kunna rädda båda de nedläggningshotade stationerna utan enligt brandchefen bara i bästa fall en. Brandmännen hoppas nu att kommunledningen ska ingripa. Fast från majoriteten blev det igår inget löfte om att skjuta till mer pengar, och Lars O Ericssons förslag att ta pengar från Musikens hus kommenteras så här av socialdemokraten Stavros Giangozoglu: - Att ta investeringspengar och lägga in i driften, det går ju inte, då tappar vi kontrollen totalt. Stavros Giangozoglu säger att han inte vill lova någonting innan räddnings- och beredskapsnämnden är helt färdig med ett slutligt förslag på hur de ska hålla sin budget. Han tror heller inte att förslaget kommer att få så allvarliga konsekvenser för liv och hälsa: - Jag tror inte att de åtgärder som föreslås kommer att innebära risk för folk som är i behov av hjälp. - Men om det gör det då, vad gör ni då? - Jag måste vänta tills nämnden kommer med sitt ställningstagande, säger Stavros Giangozoglu. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".