Pappan anses skyldig

Rätten förklarade efter slutpläderingarna i Uppsala tingsrätt att den anser att det finns övertygande bevisning för att den åtalade mannen gjort sig skyldig till olaga frihetsberövande, misshandel i två fall, samt olaga hot.

Dagens förhandlingar i rättegången mot den man som misstänks ha hållit sin familj instängd under flera perioder avslutades vid lunchtid i Uppsala tingsrätt.

Rätten klargjorde att man anser att bevisningen är övertygande när det gäller olaga frihetsberövande av de tre barnen i målet, alltså att mannen ska ha hållit dem instängda.

Bevisningen anses också övertygande när det gäller ett fall av misshandel av hustrun då han enligt åtalet slagit henne mot överkroppen och knuffat henne mot en vägg och dessutom när det gäller misshandel och olaga hot mot en av sönerna, då han ska ha slagit till honom på överkroppen och hotat att döda honom med kniv.

Enligt rätten tyder hela målet, och mannens uppträdande i rätten, att han lider av en allvarlig psykisk störning. Mannen ska genomgå en så kallad Paragraf 7-undersökning, det vill säga en liten sinnesundersökning.

Beslutet om en liten sinnesundersökning skedde mot försvararen Claes Nylanders och hans klients vilja.

– När det gäller en paragraf 7-undersökning, så har jag pratat med min klient och han anser sig vara fullt psykiskt frisk, sa Nylander i sin slutplädering.

Tingsrätten bestämde även att mannen ska sitta fortsatt häktad och att rättegången fortsätter torsdagen den 6 augusti.

Mammans målsägandebiträde, Anna Möller, beskrev hur familjen har haft det under pappans kontroll i sin slutplädering.

– Det är såväl hustru och barn som har levt i skuggan av en make och far som helt dikterat villkoren för deras liv och styrt deras liv totalt. De har hotats och misshandlats ständigt av den misshandlade. Han bestämmer allt, vad de ska göra och om de inte lyder eller är tysta nog så blir de bestraffade. Under skolterminerna får de överhuvudtaget inte finnas till. Det får krypa på golvet för att inte synas i fönstren, de får inte ens spola på toaletten för att ingen ska förstå att det finns många i lägenheten. Ingen får förstå att barnen finns i lägenheten, sa Anna Möller i rätten och fortsatte: 

– De vill arbeta och studera i det här landet. Den här rättigheten har tagits ifrån dem, på grund av att den tilltalade har vägrat dem den möjlighet att få del av det som är alldeles självklart för alla andra.

Under förmiddagen vittnade den yngsta dottern i familjen och hon ger en helt annan bild en den hennes syskon och mamma förmedlade under gårdagen.

Den 16-åriga dottern menar att det är mamman i familjen som varit den dominanta och att hon misshandlat pappan.

Hon hävdar att hon inte varit instängd av pappan och att hon, som pappan hävdat, har gått i skolan utomlands, men hon hade svårt att lämna exakta uppgifter i sin berättelse, vilken tingsrätten uppenbarligen inte fäst tilltro till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".