Uppsalafall kan ge lagändring

I ett unikt rättsfall vid Uppsala Tingsrätt prövas den svenska lagen om husrannsakningar för första gången gentemot europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.
En Pharmacia-anställd misstänktes för stöld på jobbet, men några bevis framkom aldrig, och han hävdar nu att polisen saknade grund för sin husrannsakan. Mannen anklagades för att ha stulit 70-procentig sprit på jobbet. Men vid husrannsakan i hans hem hittades ingenting, och efter några månader lades förundersökningen ner i brist på bevis. Nu kräver han skadestånd från staten, och tillsammans med facket driver han det här som en viktig principfråga. De anser att den svenska lagstiftningen om husrannsakningar strider mot Europakonventionen. Idag kan ett ensamt polisbefäl i Sverige besluta om husrannsakan. Han behöver inte fråga en kollega, det behöver inte vara skriftligt, och polismännen behöver inte visa en order när dom går in i någons bostad. I dom flesta EU-länder är tröskeln högre för att överhuvudtaget få göra ett intrång i någons hem. Oftast krävs beslut från åklagare eller domstol, och i vissa länder, t ex Tyskland, får polisen inte gå in i någons hem vid t ex helger. Motparten i målet, staten, anser att det är bra att frågan prövas, men att svensk lagstiftning räcker. Det är första gången dom här reglerna prövas gentemot europakonventionen och fallet kan få stor betydelse för svensk lagstiftning. I januari kommer dom i målet. Båda parter säger vara beredda att driva fallet till högre instans.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".