Präst tar strid mot kyrkan

Den populäre prästen Mats Jonsson från Stenhagen tar upp striden mot Svenska Kyrkan. Det var i torsdags som han fick reda på att han fått sparken på grund av missnöje från cheferna.
Mats Jonsson har länge haft kyrkobesökarnas stöd, men cheferna har tyckt att han slarvat med sitt administrativa uppdrag. Mats Jonsson tänker nu driva ärendet vidare så att han ska få behålla sitt jobb som präst i Uppsala. - Nu får vi se, det blir en förhandlingssak, en facklig procedur, så får vi se vad det blir av det, säger han. För två år sen var Mats Jonsson i hetluften. Eva Noréus, kyrkoherde i Helga Trefaldighet hade beslutat att omplacera Mats Jonsson från församlingen i Stenhagen till församlingen i Eriksberg. I Stenhagen protesterade man och det slutade med ett demonstartionståg som slutade inne i Kyrkans Hus. Kritiken som Eva Noréus framfört handlar om flera incidenter. Bland annat om att tidningar beställts till kyrkan utan hennes tillstånd och att Mats Jonsson lånat ut kyrknycklarna till ungdomar i Stenhagen. Även om Mats Jonsson nu blir uppsagd tycker han ändå att det är skönt för nu hålls inte kritiken mot honom hemlig längre: - Det behövs för att rensa luften. Om människor har ägnat sig åt egna spekulationer är ju det inte så nyttigt. Martin Garlöv som har hand om liknande uppsägningar på svenska kyrkan i Uppsala säger Upplandsnytt att Mats Jonsson har haft en rimlig chans eftersom han blivit erbjuden flera andra arbetsmöjligheter. Något som Mats Jonsson säger inte stämmer. De erbjudandena har handlat om rehabiliteringstjänster som enligt Mats Jonsson inte har varit riktiga tjänster. - Jag kan ju inte tacka nej till något som inte finns. Kontakta reportern: Mikael Funke
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".