SLU ger egna anställda konsultuppdrag

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, bryter mot reglerna när de anlitar konsulter. Dyra konsulttjänster köps in utan upphandling och konsultuppdrag ges även till den egna personalen.
-Vi är en statlig mynidghet och ska följa det regelverk som regering och riksdag har beslutat, säger Ulla Kari Fällman, SLUs revisionschef i Uppsala som är kritisk till personalens agerande. Varje år anlitar SLU konsulter för miljontals kronor, men följer inte reglerna som säger att konsulttjänster måste upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling. Av 20 granskade konsultinköp under 2001 och 2002 fann revisorerna att man bara gjort upphandling i två fall. Internrevisionen visar också att det ofta saknas dokumentation om varför konsulten anlitats. Och ofta har uppdraget gått till de egna anställda. När de varit tjänstlediga har universitetet köpt konsulttjänster av dem, antingen privat eller genom den anställdes bolag. Men så får det inte gå till. -Om det är en uppgift som hör till universitetet så är det där man ska utföra den, säger Ulla Kari Fällman. Upplandsnytt har sökt rektor Ann-Christine Bylund för en kommentar, men utan resultat. Kontakta reportern: Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".