Nato:s symbol.

Nato till Uppsala

I september i år ska försvarsalliansen Nato anordna en stor övning i Uppsala. Militärer från flera länder ska tränas i att upptäcka radioaktivt material och att rädda personer som utsatts för radioaktivt strålning. Det är första gången den här övningen genomförs i ett land som inte är medlem i Nato.

– Man behöver helt enkelt träna med varandras olika utrustning, så att man kan hjälpa varandra om det inträffar en olycka eller en incident, säger major Lars Rössle vid Luftstridsskolan i Uppsala.

Toxic Trip, som övningen heter kommer att ske inne på Uppsala garnisons område i Ärna den 7 till 11 september - 180 personer kommer att delta, 90 i de praktiska övningarna och resten som observatörer. Deltagarna kommer från USA, Tjeckien, Tyskland, Frankrike och Danmark - Turkiet kommer att ha med en person som observatör.

Från Sverige kommer åtta personer att vara med i övningarna som framförallt går ut på att rädda och sanera personer som utsatts för radioaktiv strålning - eller hur man ska ta hand om flygplan som kommer med farlig last. Övningsledningen har sökt tillstånd för att få öva med radioaktivtmaterial, något som major Rössle först förnekar.

-Nej för sjutton, det är förbjudet.

I ansökan till miljökontoret står det att radioaktivt material kommer att hanteras under övningen. Hur får du ihop det?

-Det är sådana här mätkällor så att de som ska ut och öva ska ha något att hitta. Det är väldigt väldigt små mätkällor som kan placeras ut som i princip är ofarliga. Vi ska inte öva oss på att hantera atombomber, säger Lars Rössle.

Övningen har genomförts i Danmark, Tyskland och flera andra länder tidigare. Men i år är första gången som den genomförs i ett land som inte är medlem i NATO.

Det är regeringen som beslutat att Sverige ska vara med och vara värdland för Toxic Trip - och anledningen att det blev Uppsala är att det är lätt att ta sig till övningsområdet vid Ärna från Arlanda.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Lucas Linné
lucas.linne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".