Kamp om studentbostäder

Antalet antagna studenter inför hösten vid Uppsala universitet har ökat med 11 procent jämfört med förra året. Det har inneburit tryck på studentbostäderna, med kötider upp mot tre år.

– Jag blev väldigt ledsen när jag hörde hur långa kötider det är just nu och jag kan förstå hur oroliga alla känner sig som ska flytta hit just nu. Jag pratade med en häromdagen som kommer från Trelleborg, han vill börja sin utbildning, men vet inte hur han ska göra för att få bostad, säger Kristina Ekholm, ordförande för Uppsala studentkår.

Lågkonjunkturen i resten av samhället har lett till högkonjunktur vid universiteten. Nära 37,000 studenter har antagits till Uppsala Universitet till hösten, det är en ökning med 11 procent jämfört med i fjol. Samtidigt har antalet personer som står på reservplats ökat med 41 %.

Därmed ökar även trycket på studentbostäder. Thomas Pettersson är affärsområdeschef vid Studentstaden och Vasakronan som har flest studentbostäder i Uppsala. 

– För ett rum i korridor krävs det just nu en kötid på två, tre år, säger han.

Trots det hårda trycket har man inga planer på att bygga nytt.

– Nej, i dagsläget finns inga sådana planer. Vi har våra dryga 4.000 studentbostäder och för vår del är det lagom andel av studentbostäderna i Uppsala.

Kristina Ekholm på studentkåren tycker inte att det gjorts tillräckligt för att möta behovet av studentlägenheter.

– Nej, jag tycker inte att man gjort det, men samtidigt är det svårt om man ser långsiktigt på saken. Nu är det ju lågkonjunktur och då väljer många att studera, men vem vet hur det ser ut om fem år, då kanske det finns massa tomma studentbostäder. Det är väl så de tänker.

Vad ger ni för råd till dem som ringer till er och vill ha hjälp?

– Dels att vända sig till nationerna, de har ju 40 procent av alla studentbostäder. Man kan även gå in på bostadsjouren på Uppsala studentkårs hemsida. Men främst skulle jag rekommendera att vara ute i god tid, säger Kristina Ekholm.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se
Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".