Bussbråk skapar oro

En bilists attack mot en stadsbussförare i Uppsala igår har skapat oro bland kollegorna. Kim Jonsson, huvudskyddsombud på Gamla Uppsalabuss, fördömer händelsen men är inte förvånad. Han tycker trafiksituationen blivit för rörig centrala Uppsala.

Vad tycker du om trafiksituationen i centrala Uppsala? Kommentera här nedan!

– Det är fullständigt oacceptabelt att förarna ska råka ut för något dylikt: att bilister kör efter dem och hoppar upp på bussen och brukar våld, säger Kim Jonsson.

Det var på Kungsgatan nära Centralstationen som en bilist igår vid lunchtid kände sig prejad. Han körde i kapp bussen och vid nästa hållplats ska mannen gått ombord och slagit chauffören. I tumultet kom en annan busschaufför till undsättning. Det hela slutade med att bilisten fördes till sjukhus med bland annat skador efter bett i kinden.

Just trafiksituationen på Kungsgatan beskrivs i det närmaste som en mardröm bland busschaufförer.

– Det är inte alls ovanligt när man sitter i trafiken att man får både ett och två fingrar och arga blickar från bilisterna.

– Det här är något som i princip dagligen diskuteras i våra fikarum hur trångt det är på Kungsgatan framför Resecentrum.

På Gamla Uppsalabuss togs de iblandande chaufförerna igår hand av kollegor ur krisgruppen. Åtminstone den ene är polisanmäld av bilisten misstänkt för misshandel. Bilisten själv är misstänkt för våld mot tjänsteman.

Kim Jonsson tycker att trafiksituationen för busschaufförerna i centrala i Uppsala är så ansträngd att kommunens styrande måste ta till mer drastiska lösningar.

– Man måste på något sätt få ner antalet privatbilar i centrala Uppsala, det är på tok för mycket trafik på Kungsgatan där privatbilister och bussar måste samsas om det lilla utrymme som finns, säger Kim Jonsson, skyddsombud på Gamla Uppsalabuss.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".