Guteland omvald

SSU:s förbundskongress  som hålls i i Uppsala har i dag valt om Jytte Guteland till ordförande för organisationen. Det socialdemokratiska ungdomsförbundet har sin kongress i Uppsala under hela veckan.

Ungdomsarbetslösheten måste högst upp på socialdemokraternas lista inför valrörelsen, menade ungdomsförbundet SSU på deras kongresss idag.

– Det betyder att politiskt måste det prioriteras, det måste få kosta mer än andra saker. Man säger till socialdemokraterna att ni sätter det här högst på agendan inför valrörelsen.

Det säger Jytte Guteland, som blev omvald till förbundets ordförande på SSU:s kongress i Uppsala idag.

Hon var rörd när hon tackade för förtroendet att få vara ordförande i två år till. Men det gör hon i en tid då det pratas mer och mer om ungdomsförbundens kris.

SSU har runt 6,000 medlemmar idag visserligen är det ett par tusen fler än för två år sedan. Men för 9 år sen var de runt 23,000 och på 70-talet så många som 60,000.

Jytte Guteland tror ändå att förbundet kommer kunna påverka Socialdemokraterna inför valrörelsen.

– Jag vet att SSU har lyckats många gånger förr. Vi har lyckats i historien att lyfta allt ifrån internationella frågor som apartheid till den feministiska analysen när vi fick Göran Persson att kalla sig feminist.

Men var inte det när SSU var större?

– Jag skulle säga att Socialdemokraterna ser att vi växer, de gör bedömningar utifrån vilka politiska debatter vi har. Att de är djupa och att vi är relevanta och att vi har människor med olika bakgrund som finns i vår organisation. Men sedan måste de ju lyssna på allmänt kloka råd i en svår tid. Så jag har stora förhoppningar, säger Jytte Guteland.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista