Länet toppar infektionsstatistik

Landstinget i Uppsala län har störst andel patienter som råkar ut för vårdrelaterade infektioner i landet. Det visar en undersökning gjord av Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Vad tycker du om att många smittas på sjukhusen? Tyck till här nedan.

Ulf Hanson som är chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, menar att man från sjukhusets sida har arbetat aktivt med att minska antalet infektionsfall.

– Vi har ingen riktigt bra förklaring till det här, men man kan säga att skillnaden från förra mätningen, 10,2 till 11,5, är väldigt liten och vi låg bra till vid förra mätningen redan.

Akademiska sjukhuset håller på att analysera varför antalet infektioner ökat procentuellt sett.
– Det kan finnas förklaringar till att vi är väldigt aktiva också, i att registrera och spåra det här. Vi har ju jobbat flera år aktivt med att förbättra hygienrutiner och förbättra de här frekvenserna, säger Ulf Hanson.

Vårdrelaterade infektioner är en av de vanligaste komplikationerna som kan drabba patienter som vårdas för fysiska skador på sjukhus. Det kan röra sig om allt ifrån infektioner i urinvägar och operationssår till allvarligare blodförgiftningar.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, har satt som mål att andelen drabbade patienter totalt sett ska halveras till slutet på 2009. Och en minskning har också skett, men inte i landstinget Uppsala län. För efter att tidigare ha legat under riksgenomsnittet, har landstinget nu lagt sig i toppen med störst andel drabbade patienter i landet.

Men Ulf Hansson hoppas sjukhusets arbete snart ska ge resultat.
– Vi har ju väldigt många grupper som arbetar med det här. Vi har en väldigt bra följsamhet till hygienregler så jag hoppas att vi ligger lägre vid nästa mätning.

Dag Ström är projektledare för ökad patientsäkerhet på SKL. Han tror att en halvering av infektionsfallen är möjlig, men menar att patienterna själva också spelar en stor roll.

– Man kan exempelvis också, när man är inlagd på sjukhus, bidra med att man sprittvättar sina händer efter toalettbesök. Om man besöker bespisningar och kök på avdelningen så sprittvättar man händerna där också.
– Man kan också hjälpa personalen att komma ihåg att tvätta händerna innan personalen genomför undersökningar, provtagningar och behandlingar på mig som patient, säger Dag Ström på Sveriges kommuner och landsting.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista