Kräksjuka bakom smitta

Den höga andelen patienter som smittats av vårdrelaterade infektioner inom Uppsala läns landsting, kan ha berott på ett utbrott av vinterkärksjuka. Det menar Ulf Hanson, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Ja, vi hade det under den perioden och det här var ett stickprov som gjordes en speciell dag. Det vill säga, det är ju lite slumpartat när man gör ett sådant här stickprov.

Kan man se något samband mellan vårdrelaterade infektioner och dålig lokalvård?

– Så här... Jag tycker att städning är viktigt, men jag tror att det viktigaste ändå är personalens kompetens, hur personalen följer hygienrutiner, att man tvättar och spritar sig före och efter man undersöker patienter, och att vi följer hygienrutinerna vid olika ingrepp och så vidare. Det tror jag är ännu viktigare.

Det har ju varit mycket diskussioner om den dåligt skötta lokalvården på sjukhuset, vad ska ni göra åt den?

– Det har varit ett möte med landstingsservice och städföretaget och det pågår en del diskussioner om en del akuta åtgärder också där, men det har pågått diskussioner en tid. jag håller inte i dem alls så jag kan inte närmare säga något, men det är självklart att vi vill ha en bra städning.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista