Elevoro efter konkurs

 Att Doctrinagymnasiet planerar att köra igång skolan som vanligt om en och en halv vecka, trots att bolagen bakom skolan i dag försattes i konkurs, leder till förvirring och oro bland elever.

 – Det är det man har tänkt på hela sommaren, man är ju förberedd om det ska läggas ned. Man är väldigt förvirrad och jag lyssnar inte på vad någon säger innan det är klart. Jag hoppas att jag får komma in på en annan skola i Uppsala om den går i konkurs och får läggas ned totalt, säger Marielle Johansson.

Till hösten är det meningen att hon ska fortsätta i tvåan på Energiprogrammet på skolan. Både hon och hennes kompis Isabelle Bjerknes tycker att skolans ägare hade kunnat sköta ekonomin bättre, för det är trots allt en väldigt bra skola, säger de.

Mest synd är det om dem som ska börja trean till hösten, enligt Isabelle Bjerknes.

– De har redan gått två år, så lägger de ner när de ska börja i trean och så är det inte säkert att skolan ordnar någon annan plats. Det är mest dem man tänker på, säger hon.

Exakt hur många elever som berörs är oklart. Enligt vad ägarnas ombud sade i rätten ska det röra sig om mer än 100 elever. Enligt Christer Öjdeby, informationsansvarig på Kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad gick 61 elever från Uppsala kommun på skolan under vårterminen, av dessa har flertalet nu tagit studenten.

– I nuläget ser det ut som att 26 elever från Uppsala kommun skulle ha börjat i årskurs 2 och 3 till hösten och att ett fåtal, tre eller fyra, har sökt till årskurs ett. Men exakt hur många som går på skolan kan jag inte svara på, det tillkommer ju elever från andra kommuner och det kan ha hänt saker under sommaren, men jag tror inte att det handlar om så många som 100 elever, säger Christer Öjdeby.

Det var i morse som tre av bolagen bakom Doctrinagymnasiet i Uppsala försattes i konkurs. Och i tingsrätten blev det en del dramatik mitt under förhandlingarna då skolans juridiska ombud lade fram att en finansiär i sista stund beslutat att hjälpa Doctrina med skulderna på 4,5 miljoner. Men ombudet från Skatteverket, som begärt skolans bolag i konkurs, slog dövörat till och konkursen var ett faktum.

Men skolan kommer att överklaga konkursbeslutet till Svea hovrätt inom tre veckor. Rektor Peder Björk säger att skolan startar som vanligt, som om ingenting hade hänt, om en och en halv vecka.

 – Vi vidmakthåller fortfarande att det är vår avsikt att starta i augusti. Vi har som sagt en intressent som är väldigt villig att gå in och täcka de ekonomiska delarna som vi har hamnat i problem med, säger Peder Björk.

När startar skolan?

– Den 17 augusti.

– Klockan 8:45, fyller sonen Jonas Björk i.

Men hur ska det gå till, ni har precis försatts i konkurs?

– Det är en teknikalitet att vi är försatta i konkurs, vi har ju som sagt en finansiär som är villig att gå in och täcka, säger Peder Björk.

– Och som det sades inne i rättssalen skulle det täcka alla kostnader och som det också sades är det vårt enda problem nu, att vi måste få en kapitalinjektion i företaget för att komma på fötter. Därefter kommer allt att rulla på, säger Jonas Björk.

Uppsala kommun har stått beredd att ta hand om de elever som eventuellt blir utan utbildning, om inte Doctrina skulle få igång verksamheten. Folkpartisten Mohamad Hassan är skeptisk till om skolan verkligen har en finansiär som kan rädda skolan, även om det förstås vore det bästa.

– – För elevernas bästa är vore det jättebra om de har en finansiär som kan rädda skolan, så att eleverna kan fortsätta att gå på Doctrina. Men jag är mycket, mycket tveksam till om uppgifterna stämmer. För hade man haft en finansiär så skulle man ha sett till att ha papper på vilka finansiärerna är, säger Mohamad Hassan.

Vad händer nu då?

– Vi har under lång tid från kommunens sida, haft beredskap att ta emot de elever som är folkbokförda i Uppsala. Peder Björk och ledningen för Doctrinagymnasiet är skyldiga alla elever och föräldrar ett tydligt svar. Man kan inte säga att ”vi kör igång som om ingenting hänt”, beslutet om konkurs finns kvar och så länge det finns så kan man inte fortsätta med verksamheten.
– För Skolinspektionen kommer så småningom dra in tillståndet, och då kan man inte säga att man ska köra på som om ingenting hänt, säger Mohamad Hassan.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista