Doctrinarektor polisanmäls

Trots att Skolinspektionen har fått flera anmälningar om att betygsättningen på Doctrinagymnaiset inte gått rätt till så har de lagt ner utredningarna.


Det här är något som upprör Erik Pelling socialdemokratisk ledamot i Kommunfullmäktige.

- Framförallt att Skolinspektionen inte tänkt gå vidare på så graverade uppgifter. Här har rektorn för ett gymnasium satt betyg utan grund. Skulle det vara sant så måste någon utreda det, säger han.

En av anklagelserna mot Doctrinagymnasiets betygsättning är att rektorn Peder Björk gått in och ändrat sin egen sons betyg från underkänt till MVG. Elever har också fått betyg i idrott trots att skolan inte bedrev någon idrottsundervisning, enligt UNT.

Trots att Skolinspektionen fått in flera anmälningar mot skolans betygsättning, så har de inte gått vidare med anmälningarna.

- Vi har lagt ner de utredningarna eftersom vi har återkallat tillståndet för den här skolan, så den kommer inte att fortsätta att bedrivas, säger Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd vid Skolinspektionen.

2008 gjorde Skolinspektionen en stor granskning av Doctrinagymnasiets verksamhet, men då kunde de inte hitta några indikationer på att betygsättningen var felaktig.

- Inte vid den tidpunkten. Det här som nu har påtalats avser något som ska ha hänt efter vårterminens slut. Det var efter vi hade gjort besök på skolan.

Är det en engångsföreteelse då ?

-Det vet inte vi i och för sig om det är det. Men det är ingen som har påtalat att det här skulle ha skett vid tidigare tillfällen, säger Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd vid Skolinspektionen.

Sveriges Radio Uppland har försökt att nå rektor Peder Björk för en kommentar under dagen, men utan framgång.

Malin Benett Klarin
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".