Anstalt kritiseras

Åbyanstalten får nu för tredje gången i år kritik av Justitieombudsmannen, JO. Kritiken den här gången gäller hur anstaltsledningen behandlat en nyintagen fånge.
JO:s kritik handlar bland annat om att ett brev med klagomål på förhållandena i fängelset inte besvarats av anstaltsledningen. En intagen har inte i rimlig tid fått komma i kontakt med en representant för myndighetens ledning. Bland fångarna reses nu kravet på att anstaltsledningen byts ut. Alla nyintagna på ett fängelse har rätt till ett möte med anstaltsledningen där man gör upp en plan för vistelsen på fängelset Mötet är till för att ge den intagne bästa möjliga vård och ska äga rum senast tre veckor efter ankomsten. Men för en av dom intagna tog det åtta månader. Enligt JO får fängelsepersonalen inte agera så här och man riktar därför kritik mot antslatsledningens sätt att behandla den intagne. Och det här är inte den första kritik som riktats mot anstalten. Redan i våras kunde Upplandsnytt berätta om bortslarvade permissionsansökningar och en anstaltsledning som gjorde sig oanträffbar för fångarna på Åby.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".