Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kan ha dött av influensa

En man i Uppsala län misstänks ha avlidit av den så kallade svininfluensan. Mannen, som var i 40-årsåldern, dog i sitt hem fredag kväll och har inte vårdats på Akademiska sjukhuset.

Enligt biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson fanns det uppgifter om att personen som avled skulle kunna ha influensan och sjukhuset har därför tagit prover som man väntas få svar på i morgon.

- Vi har tagit prover och väntar oss att få svar inom ett dygn ungefär, säger Björn Ragnarsson som är biträdande sjukhusdirektör.

Hur många prover på svininfluensan har ni tagit på avlidna personer?

- Jag känner inte till något fall sedan tidigare. Som jag känner till så är det här första fallet av provtagning.

Enligt chefsläkare på Akademiska sjukhuset, Ulf Hansson, hade mannen ospecifika symtom, feber och förkylning, men han bekräftar att det finns uppgifter om att han drabbats av influensa.

- Jag kan berätta att det är en man som oväntat har avlidit och då har vi utrett om det skulle kunna vara influensan, säger chefsläkare Ulf Hansson.

Hur gammal var mannen?

- Han var närmare 40 år.

Har ni några uppgifter om han har varit sjuk i något annat innan?

- Nej, jag har inga uppgifter om det. Patienten har avlidit i hemmet och har inte fått någon vård på Akademiska sjukhuset.

Har han varit utomlands nyligen?

- Det känner vi inte till. Det här behöver inte alls vara den nya influensan utan det kan vara något helt annat men vi har tagit prover för att utesluta det, säger Ulf Hansson.

För den gravida kvinna från Norrtälje som vårdas för svininfluensan på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm är läget fortfarande kritiskt, enligt Karolinska Unviersitetsjukhusets presschef.

Hittills har 35 fall av svininfluensan konstaterats i Uppland. 

Smittkyddsläkare Staffan Sylvan ser ingen ökning av antalet bekräftade fall i Uppland, men är däremot oroad över att antalet personer som blivit smittade i hela landet har ökat.

– Det kan ju vara ett uttryck för att vi har en ökad smittspridning i Sverige nu när semestrarna är slut och verksamheten i skolor och arbetsplatser drar i gång igen, säger han.

Malin Benett Klarin
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".