Politik som teatertema

Uppsala Stadsteaters höstplaner presenterades idag och ledordet i föreställningarna är politik.

- Palme är ju en del av vårt närmsta förflutna. Han står för en lång period av Sverige, det Sverige som vi på något sätt är på väg att lämna. Under välfärdssamhället och folkhemmet så var han ju stadsminister under en lång tid av den perioden, 70-talet var ju den tiden som man syntes mycket på TV. Det är ett sätt för oss på teatern att titta på dessa minnesbilder på den tiden där Palme ständigt var i fokus, säger teaterchefen Linus Tunström.

Idag presenterades Uppsala stadsteaterns kommande teaterarrangemang som alla präglas av temaordet politik. En pjäs kommer att handla om hantverkare och så anländer ett gästspel från riksteatern som rymmer sju olika språk med tema Balkan. Drottning Kristina må ha levt och verkat under 1600-talet men regissören Farnaz Arbabi anser att karaktären är mer aktuell än någonsin.

- Jag har länge varit fascinerad av drottning Kristina eftersom hon var en kvinna i maktposition som också uppfostrades till man. Hon var så otroligt överskridande på så många punkter. Hon abdikerade och konverterade och gick helt emot den tidens normer och traditioner, säger regissören Farnaz Arbabi.

Varför är det intressant just idag?

- Vi har många kvinnliga ledare idag men samtidigt så har vi aldrig haft en kvinlig stadsminister i Sverige så därför är det intressant. Även det faktum att kronprinsessan Viktoria nyss har förlovat sig och kommer att bli Sveriges drottning någon gång och då får Sverige en ny kvinnlig regent.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".