Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vaccinering drar ut på tiden

Massvaccineringen mot nya influensan kommer dra ut på tiden, och de sista får sin andra spruta i början av februari nästa år. Det här kan innebära att fler blir sjuka, om smittspridningen börjar ta fart de närmsta veckorna.

Enligt Landstingets nya beräkningar kommer det ta 18 istället för 13 veckor innan alla som vill bli vaccinerade i Uppsala län - har blivit det.

– Om vi skulle få en tidigt insättande influensasjukdom med stor smittspridning i samhället så kommer vi inte ha en helt vaccinerad befolkning. Men förhoppningsvis kommer en stor del av befolkningen i alla fall ha fått den första sprutan och i och med det också ett visst skydd mot i första hand allvarlig influensasjukdom, säger Staffan Sylvan är smittskyddsläkare i Uppsala län.

Första leveransen av vaccinet kommer i mitten av september, men då är det ännu inte godkänt i Sverige. Det kommer därför lagras i några veckor innan vaccineringen börjar, och man börjar då med vårdpersonal och personer i riskgrupper.

Exakt vilka vaccinet kommer att bli godkänt för vet man inte än. Socialstyrelsen väntas ge ett besked om det de närmaste dagarna. Det måste vara minst tre veckor mellan första och andra sprutan för att vaccinet ska ha riktigt bra effekt, så det vore bra om toppen av den nya influensan inte kommer förrän i början av nästa år, säger smittskyddsläkaren Staffan Sylvan:

– Efter två injektioner har 95 procent av dem som vaccineras en hög andel skyddande antikroppar. Efter en vaccination har ungefär 45 procent en hög andel skyddande antikroppar, och resten har en något lägre nivå. Så jag tycker nog att det viktigaste är att vi kan vaccinera så att alla får den första sprutan och sen förhoppningsvis att vi inte får vår topp av influensan förrän efter nyåret då merparten har hunnit få spruta nummer två.

Spridningen av det nya influensaviruset har ökat något i Uppsala län senaste tiden, säger smittskyddsläkaren Staffan Sylvan:
– Vi ser ju för närvarande tecken på ökad smittspridning, men hur omfattande den kommer att bli, och när en eventuell topp nås, kan vi inte säga någonting om i dagsläget.

Eftersom vaccineringen nu drar ut på tiden finns det planer på att kunna kombinera andra vaccinsprutan så den täcker även den "vanliga" säsongsinfluensan, för de som behöver skydd mot den.
– Det är inte bestämt ännu, men förhoppningsvis så ska vi kunna göra det, vi vet ju inte i vilken omfattning den vanliga säsongsinfluensan kommer tillbaka i ett sådant här sammanhang när vi har en ny influensa, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare i Uppsala län.

Ann-Charlotte Carlsson
ann-charlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".