Tierp

Nyberg (S) avgår inte

Nu svarar social-
demokraten Jonas Nyberg i Tierp på de krav som har ställts på hans avgång från alla politiska uppdrag. Avgångskraven kom från hans partikamrat Gunnar Thollander från Söderfors, efter missen inför kyrkovalet i Tierp-Söderfors församling.

Thollander menar att Nyberg är ansvarig för att Socialdemokraterna inte får ställa upp i kyrkovalet till kyrkofullmäktige i Tierp-Söderförs församling, eftersom Nyberg missat att lämna in listorna med partiets kandidater i tid.

Jonas Nyberg själv säger att Uppsala stift också varit otydligt med vad som gällde: 

- När man ställer frågan om allt är i sin ordning och får svaret ja, då tror ju jag på det. Sista dagen fick jag reda på att det inte var inskickat, men då var det ju redan för sent. Självklart är jag delansvarig i det här, men jag känner att jag inte är ensam ansvarig för det hela.

Socialdemokraternas miss betyder att samtliga 21 platser i kyrkofullmäktige i Tierp-Söderfors församling kommer att besättas av borgerliga ledamöter. Och Jonas Nybergs partikamrat, före detta riksdagsmannen Gunnar Thollander från Söderfors, riktade i går i Upplandsnytt mycket hård kritik mot Nyberg, som bland annat har uppdrag som ledamot i Tierps kommunstyrelse:

Jonas Nybergs partikamrat, före detta riksdagsmannen Gunnar Thollander från Söderfors, riktade i går i Upplandsnytt mycket hård kritik mot Nyberg, som bland annat har uppdrag som ledamot i Tierps kommunstyrelse, och krävde hans avgång.

- Det är en skandal utan des like. Det är faktiskt det sämsta som har gjorts i Socialdemokraternas historia i Söderfors. Den som är ansvarig för det här borde packa ihop och lämna sina uppdrag, sa Gunnar Thollander.

Men Jonas Nyberg har inga tankar på att avgå.

- Det är inte upp till mig, det är en fråga för styrelsen i Tierps arbetarkommun att ta ställning till. Men jag tycker att det är väl hårda ord, det måste jag säga.

Samtidigt är väl det faktum att det nu blir 21 borgerliga ledamöter allvarligt?

- Ja, men ska man vara riktigt ärlig hade vi fått med sex kandidater, det var så många vi hade. Tyvärr hade vi svårt att rekrytera folk, det är ingen ursäkt i det här sammanhanget, men det hade blivit en tydlig borgerlig majoritet ändå. Det är väldigt dåligt att det här har skett, nu får vi se över rutinerna och se till att något sådant inte uppstår igen.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".