Hjorttryffel i Stadsskogen i Uppsala. Foto: Anders Backlund

Hjorttryffel till kor

Det sägs att kor kan bli brunstiga av att äta svampen hjorttryffel. Nu ska svampforskare vid  Uppsala universitet undersöka om det stämmer.

Vi hör forskaren Christina Wedén, i Stadsskogen i Uppsala i sällskap av tryffelgrävande hundar:

– Man har ju faktiskt använt den i Sverige, i början på 1900-talet, för att framkalla brunst hos kor. Och i äldre tider sägs det att man använde den på samma sätt på människor.

– Först måste vi ta reda på om det faktiskt finns några ämnen som kan vara verksamma. Och sedan så vore det ju spännande att få pröva det på kor också.

Poängen med att undersöka en svamp som tidigare har använts som läkemedel, säger Christina Wedén, är att slå fast vilka ämnen den innehåller - och sedan undersöka om samma ämnen möjligen kan användas för medicinska ändamål idag. Kanske kan hjorttryffeln, som ser ut som små jordiga nypotatisar här i skogen, ge nya ledtrådar.

Och svampforskningen har genom tiderna gett upphov till praktiska tillämpningar. På senare tid, till exempel, har man med hjälp av svampsubstanser tagit fram nyare typer av antibiotika för att bekämpa resistenta bakterier. Men det finns mycket kvar att lära, säger Christina Wedén.

– Det har ju gjorts jättemycket forskning på växter i alla tider. Men svamparna är till stor del en organismgrupp som nästan inte vet någonting om ännu. Det är klart att det pågår forskning, men jämfört med till exempel växter så finns nästan allt kvar att upptäcka hos svamparna, sa tryffelforskaren Christina Wedén vid Uppsala universitet.

Lisen Forsberg
Vetenskapsradion
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".