Åklagare utreder poliser

Åklagare utreder nu om ett antal poliser kan ha gjort sig skyldig till grov misshandel under ett ingripande i Gottsunda i Uppsala förra fredagen.

Åklagarmyndighetens riksenhet för polismål har inlett en förundersökning mot mellan två och fem poliser om grov misshandel mot en person i samband med ett ingripande i Gottsundacentrum förra fredagen. Det säger åklagare Bengt Landahl till Upplandsnytt.

– Det finns ett påstående om att en person utsatts för våld på ett visst sätt, då ska vi pröva varför det gjordes och om polisen hade rätt att göra så.

Bengt Landahl betonar att svaret mycket väl kan bli att utifrån de omständigheter som förelåg, så var det befogat att använda våld på det aktuella sättet.

– Man ska ju komma ihåg att det här var svåra problem för polisen och att polisen får agera annorlunda i en sådan här aktion, än om det gäller ett vanligt bråk en lördagskväll utanför en krog i centrum, säger han.

Brottsrubriceringen är grov misshandel, men Bengt Landahl vill inte i nuläget inte gå in på några detaljer.

– Det som påstås rör sig om allvarligt våld, men exakt vad som ska ha häbnt enligt anmälaren tänker jag inte berätta nu, säger han.

Landahl ska nu ta del av den dokumentation av insatsen och dess följder som finns och ska sedan besluta om åtal ska väckas eller om förundersökningen ska läggas ned. 

Därefter ska ytterligare åtta anmälningar om polisens agerande förra helgen utredas.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".