Polisens strategi

Trots en intensiv polisinsats - så fortsätter oroligheterna - nu främst i Stenhagen i Uppsala.

Thomas Eriksson, biträdande chef för ordningspolisen, och ansvarig för polisinsatsen i Stenhagen och Gottsunda, säger att förutom att polisen satsar med att ha en så stor bemanning som möjligt ute i områdena för att förhindra brott, så jobbar man mycket med att engagera boende i områdena för att hejda våldsspiralen:

– På alla möjliga sätt försöker vi få både föräldrar, ungdomar och boende i området att engagera sig, att vara ute och att berätta om sina iakttagelser, säger Thomas Eriksson.

Polisen har ett antal personer på listan som man misstänker ligger bakom oroligheterna, och arbetet med att få fast dem är mycket intensivt - enligt Thomas Eriksson.
– Vi gör en hel del ingripanden, vi tar in personer på förhör, vi förhör andra boende i områdena, vi gör dörrknackningar.

Man har under de senaste två veckorna provat både att jobba med en relativt låg synlighet till att som nu satsa på en hög närvaro. En taktik som Thomas Eriksson konstaterar både lyckats - och misslyckats.
– De kriminella ungdomar, eller kriminella grabbar, som vill ställa till saker och ting och som bara vill ha uppmärksamhet, de har ju lyckats i så måtto att de har ju fått väldigt stor uppmärksamhet, säger han.

Små ändringar görs kontinuerligt, men den genomgripande strategin, är den samma, säger Thomas Eriksson.
– Det är områdespoliser som är ute och samtalar med alla boende i olika områden. Att det är poliser som kommer när man ringer efter dem, det är ändå framgångsreceptet att allting ändå måste komma tillbaks till ett så kallat normalt läge.

Läget i stadsdelarna frestar på polisens resurser. Personalläget är ansträngt. Många jobbar övertid under nätterna och poliser som normalt jobbar med att utreda brott och gör andra saker - hoppar in i patrullerna. Man har också fått låna poliser från grannlänen. Men läget är än så länge inte ohållbart, enligt Thomas Eriksson.
– Polisen måste alltid finnas tillgänglig så länge som det behövs.


Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".