Utbrända bilar i Stenhagen. Foto Annika Ilmoni/SR Uppland

"Föräldrar har ansvaret"

Simon Monseratt, medlem i hiphopgruppen STGK i Stenhagen betonar att framför allt föräldrarna har en viktig roll när det gäller att få stopp på stöket. Det tycker även Anders A Aronsson (FP), ordförande i Socialnämnden för barn och unga.

Efter den senaste tidens oroligheter i flera Uppsalastadsdelar är det många som efterlyster fler föräldrar och vuxna ute på gatorna. En av dem är Simon Monseratt, medlem i hiphopgruppen STGK i Stenhagen.

– Föräldrar är jätteviktiga, föräldrar som är med, hör och lyssnar och att man som boende i området hjälper till. Det handlar inte om att jaga folk, det får polisen sköta och lagföra, som man säger. Men både föräldrar, kompisar, storebrorsan, förebilder, är jätteviktiga, så att man harmänniskor som man litar på och vågar kommunicera med, säger Simon Monseratt i STGK.

Även Anders A Aronsson (FP) ordförande i Socialnämnden för barn och unga vill betona att föräldrarna har en viktig roll.

– En av de viktigaste punkterna jag skulle vilja lyfta fram är det väldigt stora ansvar som föräldrar har. Kommunen kan inte lösa all problematik. I Föräldrabalken finns till och med en tydlig lagregel om att den som är vårdnadshavare har ansvar för att deras barn inte ställer till skada för någon annan. De allra flesta föräldrar tar också det ansvaret, men inte alla tyvärr och jag tror att det är en av de bidragande orsakerna till det som hänt.

Vad kan kommunen göra?

– I ett akut läge krävs det akuta insatser, utöver det vi jobbar med långsiktigt, och då är en av de punkterna just att se om vi kan stärka de fältinriktade insatserna, en annan är att stimulera fler frivilliga nattvandrare.

I morgon hålls ett nytt krismöte mellan Uppsala kommun och polisen med anledning av de fortsatta oroligheterna.

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".