Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer insyn i grunskolan

Inom kort kommer Uppsala kommun utnyttja sin insynsrätt i friskolorna i grundskolan mer än man hittills gjort.

Som du kunde höra i Upplandsnytt i går morse så gör gymnasieskolan redan det.

Ann-Britt Öqvist är uppdragsstrateg på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad och menar att den stora organisationen inom grundskolan försvårat arbetet.
– Det är 80 grundskolor det handlar om, men i takt med att valfriheten ökar så blir det ju allt mer nödvändigt med information till allmänheten och där håller vi på att bygga upp skoljämförelser, säger hon.

Nu tänker även grundskolan i Uppsala skaffa sig mer kunskap om de fristående skolorna i kommunen.
– Vi kommer att gå ut med gemensamma enkäter till både fristående och kommunala skolor för att se på tryggheten, mobbning och titta på trivsel och så vidare, säger hon.

Som Upplandsnytt tidigare berättat så har gymnasieskolan i flera år använt sig av den här formen av insynsrätt som kommunen har i de privat drivna skolorna, ett arbete som kan göras enbart om man gör det i sina egna kommunala skolor.

Lars-Göran Nyström skolchef på den fristående gymnasieskolan GUC, Grafiskt utbildningscenter, tycker att det är viktigt att även kommunen, och inte bara skolinspektionen, tittar närmare på de fristående skolorna:
– Inte minst nu när vi har en friskola där de t har varit en hel del skriverier och framförallt i grunden varit stora problem, säger han.

Men det är inte många kommuner i landet som använder sig av rättigheterna att skaffa sig kunskap om de privat drivna skolorna berättar Claes-Göran Aggebo på skolinspektionen.
– Det finns många kommuner som ännu inte har utnyttjat sin rätt till insyn i de fristående skolorna.

Varför är de så tror du?
– Jag vet inte. Vi har inte undersökt orsaken till det. Däremot kan vi konstatera att många, både kommuner och fristående skolor känner sig osäkra på vad den här insynen egentligen går ut på och vad den får och kan innehålla, säger han.

Men i Uppsala börjar den kunskapen sprida sig i skolverksamheten. Grundskolan börjar sitt insynsarbete under hösten. Ann-Britt Öqvist är uppdragsstrateg inom grundskolan och tror den här öppenheten är ett måste för att överleva. 
– I kampen om eleverna så blir det allt viktigare att man offentliggör sin verksamhet och att den blir synlig för alla, säger Ann-Britt Öqvist.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".