Misslyckad polissatsning

Polisens satsning i Gottsunda har stora brister. Det visar en utvärdering som man inom polisen började med under ett möte i morse.

- Nej jag kan inte se så många vinster. Det är väl möjligtvis det att vi tvingats ha några extramöten med kommunen, socialtjänsten och den högsta kommunledningen som har gjort att vi har kommit oss samman och diskuterat hur vi kan påskynda vissa saker. VI har ju under många dagar hört vittnesmål i både radio och TV att många ungdomar uppfattar polisen som bryska och hårdföra så det gäller att återskapa förtroendet, säger Henrik Tillander, avdelningschef för ordningsavdelningen vid polismyndigheten i Uppsala län.

Den operativa ledningsgruppen inom polisen hade i morse ett möte angående Gottsundaprojektet som pågått i ett års tid. Man har haft en särskild avdelad resurs för Gottsunda som har bestått av bland annat uniformerad polis och poliser som sysslar med utredningar. Nu utvärderar man alltså vad som har blivit bra och vad som blivit mindre bra för att den första oktober sjösätta ett nytt projekt som ska pågå under sex månader. Där ska man ha kvar samma resurser som föregående period men även fokusera på kontaktskapande mellan ungdomar och polis.

Henrik Tillander poängterar att långsiktighet är något som man verkligen måste jobba på.

- Jag har sagt sedan tidigare att vi ska ha ett antal områdespoliser som ska jobba långsiktigt i Gotttsunda. De kommer att vara länk mellan socialtjänst, skola, föräldrar och föreningar. Vi kanske pratar år av arbete för att få märkbara resultat, säger Henrik Tillander.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".