Fiskeriverk försvinner

Regeringen vill skapa en ny havsmiljömyndighet med miljöfrågor i särskilt fokus. Det innebär att Fiskeriverket, som bara här i Uppland sysselsätter ett 40-tal personer, kommer att skrotas.

Här i Uppland finns Fiskeriverket på tre ställen - det är kustlaboratoriet i Öregrund med en experimentfilial i Forsmark samt fiskeriförsöksstationen i Älvkarleby.

Den nya myndigheten kommer inte bara bestå av det som idag är Fiskeriverket, även vattenmyndigheterna och delar av Naturvårdsverket kommer att ingå.

Tidigast 2011 kan den nya myndigheten komma igång. I februari räknar regeringens utredare med att kunna presentera detaljerna.

"Vatten i landmiljöer, vid kust och i hav utgör ett sammanhängande system som måste ses ur ett helhetsperspektiv", säger miljöminister Andreas Carlgren i en kommentar. Och Magnus Appelberg, chef för Fiskeriverkets kustlaboratorium i Öregrund, håller med om att det kanske är väl många instanser som arbetar med frågorna idag.

 --  Det finns ju väldigt mycket som i dag uppfattas som splittrat mellan olika myndigheter. Att man vill samla vattenmiljön under en myndighet är väl positivt för miljön.


August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".