1 av 4
Bandet STGK på SR Upplands Kulturnatts-scen. Foto: Sofia Kottorp/SR
2 av 4
Maria Brugård, Nora Karltun och Jack Djeridi.
3 av 4
Kulturnattsmöte - Siewert Öholm o hårdrockare. Foto: Sofia Kottorp/SR
4 av 4
Julia Öström. Foto: AnnCharlotte Carlsson/SR

Lyckad Kulturnatt

Uppdaterad 10.45
Uppsalas kulturnatt, med över 600 olika arrangemang, lockade massor av folk ut på stan. Musik, teater, dans, konst, föreläsningar - allt möjligt fanns att ta del av för både vuxna och barn.

Redan på förmiddagen hade kulturarrangemangen startat, så det blev nästan ett helt kulturdygn av det hela.

I Stadsträdgården kunde till exempel barnen under dagen få prova på akrobatik och andra cirkuskonster. Man kunde också bli målad som clown, eller kanske något cirkusdjur, av ansiktsmålaren Anna-Greta Haglund.

Invigning av Kulturnatten 2009 skedde under pompa och ståt i Uppsala Konsert & Kongress på eftermiddagen, med bland annat en specialskriven fanfar sjungen av kören Harmony Heights.

Kulturnatten handlar till stor del om möten mellan olika kulturyttringar och -personligheter. Så var det till exempel på SR Upplands kulturnatts-scen vid Celsiustorget. Ulf Ekman, Meta Roos, Thomas Östros, Lasse Eriksson, Maria Masoomi, Kjell Eriksson, Maria Thuré, bandet STGK och Siewert Öholm var några av gästerna.

 --  Folk är ute och rör sig, och är glada. Vi behöver det här i Uppsala, säger Ing-Marie som Upplandsnytt möter i centrum. Jag tycker det är bra, jag tycker vi kan ha det här flöera gånger om året.

Enligt polis och socialtjänst gick det lugnt och städat till på de allra flesta håll. Polisen omhändertog under kvällen och natten 18 personer för fylleri, varav elva var under 18 år.

För övrigt fick polisen några anmälningar om bråk på olika restauranger, och i ett fall kunde man gripa två män i 25-årsåldern som nu sitter anhållna misstänkta för stöld och misshandel.

Två ungdomar greps också misstänkta för att ha rånat en man på hans mobiltelefon. En av dem, en 18-åring, har anhållits medan hans 16-årige kamrat släppts efter förhör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".