Lasarettet i Enköping

Besparing kan bli dyr

En nattstängning av akuten vid lasarettet i Enköping kan leda till att många sjuka söker vård i grannlänet Västmanland, vilket skulle bli en merkostnad för landstinget. Det tror Enköpings kommunalråd Anna Wiklund (M).

I höst ska landstingspolitikerna ta ställning till om akuten vid Lasarettet i Enköping ska stängas nattetid. Men Enköpings moderata kommunalråd Anna Wiklund tror alltså att en stängning skulle leda till att många sjuka skulle söka i vård i grannlänet Västmanland.

 --  Många föder sina barn i Västerås, och man tycker om centrallasarettet i Västerås. Vad innebär det om Enköpingsborna istället åker till Västmanlands län och söker sjukvård?

Det var i vintras som landstingsledningens funderingar på en nattstängning blev kända - en akutmottagning som servar de boende i Enköping och Håbo kommuner samt delar av Heby kommun.

Blir förslaget verklighet är tanken är att de i den sydvästra länsdelen ska åka till Uppsala och Akademiska för akut sjukvård kvällar och nätter. En hel del utredningsarbete har gjorts om vilka konsekvenserna skulle bli och en del arbete återstår innan landstingspolitikerna kan gå till beslut.

Kommunalrådet Anna Wiklund har tittat närmare på en del av materialet och har svårt att se att landstinget skulle göra en besparing. Hon tror dessutom att många av Enköpingsborna hellre skulle åka till Västerås, dit det är närmare, än att åka till Uppsala. En sån utveckling skulle slå tillbaka mot landstinget och skattebetalarna eftersom vård på andra sidan landstingsgränsen kostar mer, säger Anna Wiklund.

 --  Det får ju konskekvenser för Uppsala läns landsting eftersom de då får betala till ett annat landsting istället.

På landstingshögkvarteret i Uppsala vill landstingsrådet, Erik Weiman, även han moderat, inte föregripa arbetet med konsekvensanalyserna. Men han ser egentligen inget problem om patientströmmarna skulle börja gå västerut.

 – Man ska utgå från vad medborgarna behöver. de ska alltid kunna få tillgång till en bra och kostnadseffektiv vård, var de än bor och var de än söker den vården. kan vi hitta former för att utveckla den här vården är det alltid bra.

 – Vi har en ständig strävan att hitta mer och bättre samarbete med alla landsting som ligger runtomkring oss, säger Erik Weiman.


August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".