Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

"Ett misslyckande"

Publicerat tisdag 15 september 2009 kl 05.32

Den senaste tidens oroligheter runt om i Uppsala och i övriga landet är ett uttryck för ett långvarigt politiskt misslyckande. Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt vid ett besök i Uppsala igår.

- Det här var ingenting som uppstod för några veckor sedan och som nu helt plötsligt knackar på det svenska folkhemmmet, utan det här är djupt liggande problem som det inte finns några snabba och enkla svar på och man bör sky varje person som hävdar att det finns en enkel lösning på detta.

När Fredrik Reinfeldt under gårdagen besökte Uppsala så var det för att tala om det svenska ordförandeskapet i EU, men från mediernas sida så låg fokus på en annan mer brännande fråga, nämligen den senaste tidens upplopp på flera håll i landet, bland annat i stadsdelarna Stenhagen och Gottsunda i Uppsala.

Enligt Fredrik Reinfeldt har problemen inte har någon enkel lösning och något enkelt svar hade inte heller statsministern själv på frågan vad staten gör för att få bukt på oroligheterna. Han pratade om satsningar inom skolan, förstärkningar av polisen och åtgärder för att underlätta för framför allt långvarigt arbetslösa och asylsökande att hitta jobb.

Det här är ju åtgärder som tar tid, har ni något som kan ske på kortade sikt?

- Ja det sker säkert varje kväll där detta sker, reaktioner från människor och det är den ju absoluta majoriteten som lever med konsekvenserna av detta, som inte accepterar det, som säger ifrån, som försöker få dem att dämpa sig, som socialtjänst, polis och andra som försöker faktiskt få fatt i de som gör det. Man ska också ställa till svars när man begår allvarliga brott, annars kan det spridas en känsla av att i det här landet kan man göra vad man vill och då kan väl andra lika gärna ta efter så att... Men jag vill gärna betona att det jag sa nu är en del av svaret, kanske kortsiktigt, men det är inte hela svaret utan det behövs mycket mer.

Vad är resten av svaret då?

- Ja, resten av svaret är allt jag nämnde. Det handlar om skolan, det handlar om arbetsmarknadspolitiken det handlar också om att ta samhällsdebatten kring detta och våga erkänna att det är ett misslyckande, så här vill vi inte att det ska se ut, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".