"UKK kan aldrig gå runt"

Uppsala konsert och kongress går alltjämt med förlust och enligt ett utkast till en rapport från det kommunala aktiebolagets ledning som Upplandsnytt tagit del av så kommer aldrig Musikens hus att gå runt med nuvarande uppdrag, och på marknadens villkor.

Därför räcker inte de 20 miljoner kronor som man ska få i ersättning från Uppsala kommun - menar bolagets styrelse i rapporten som ska redovisas i eftermiddag.

Nästan 12 miljoner kronor gick Musikens hus back 2008. Årets underskott väntas bli 12,5 miljoner.

Problemet - menar bolagets styrelse - är att man trots bra intäkter inte kan bära sina kostnader.

Alltså fungerar inte kalkylen som bygger på en ersättning på 20 miljoner per år från kommunen.

Det är slutsatsen i den nya rapport som tagits fram på uppdrag av moderbolaget Uppsala Stadshus AB. Uppdraget var att redovisa vilka åtgärder som krävs för att nå en budget i balans och hur åtgärderna skulle påverka verksamheten.

Men dom möjligheter att öka intäkterna och minska kostnaderna som redovisas i rapporten - döms alla ut. Bland annat:

· Att expandera kongress- och konferensverksamheten skulle kunna öka intäkterna med "någon miljon". Men det räcker inte på långa vägar för att få budgeten i balans och konjunkturutvecklingen är osäker.

· Att övergå helt till kommersiell verksamhet och avveckla den kulturella bit som innebär kostnader. Då skulle intäkterna öka, men ersättningen för det kulturpolitiska uppdraget utgå och därmed leda till ett än större budgetunderskott.

· Att överlåta restaurangverksamheten eller kongress- och konferensverksamheten till privata entreprenörer och ta hyra. Styrelsen bedömer dock att bolaget tjänar mest på att driva dem i egen regi.

I stället förordas ökade kommunala medel:

· Fastighetsnämnden föreslås sänka hyran. Den ligger på drygt 20 miljoner, men skulle mer än halveras om den skulle ligga i linje med motsvarande anläggningar i landet.

· Man kommer också att begära en höjning av ersättningen från Kulturnämnden för det kulturpolitiska uppdraget.

· Det föreslås också att Musikens hus får ersättning för att verksamheten bidrar till byggande och stärkande av Uppsalas varumärke.

Kina Pohjanen 
Johan Tjerneng
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".