Kamp för journalist

På åtta ställen runt om i landet, däribland Uppsala, uppmärksammar man den svenske journalisten Dawit Isaak som sedan 2001 sitter fängslad i eritreanskt fängelse. Politiker och publicister samlas under lördagen på Stora Torget i Uppsala för att manifestera för yttrandefrihet och för att han och flera andra medfångar ska friges.

Riksdagsledamoten Mikael Osacarsson (KD) berättar om Dawit.
- Hans brott är att han har skrivit fritt och uppmanat andra att göra det samma. För mig är det en hjärtefråga, att slåss för mänskiliga rättigheter, för religionsfrihet och för yttrandefrihet, säger han.

I åtta år har Dawit Isaak suttit i fängelse i Eritrea. I en tidning i landet uppmuntrade han till att skriva fritt. Han blev fängslad i september 2001 och anklagas för landsförrädari och för att ha tagit emot ekonomiskt stöd från utlandet - ett brott mot de eritreanska presslagarna.

Publicister, journalister, tidningar, kändisar från hela världen har skrivit på den protestlista som kräver Dawit Isaak och alla andra eritreanska samvetsfångar omedelbart friges eller ställs inför rätta i en civil domstol och att Eritrea omgående utlyser fria val och släpper ordet och pressen fri.

- Vi kan var en nagel i ögat på den här regimen. EU är en stor bidraggivare till Eritrea. Jag tycker att det är dags att sätta motprestationskrav, säger Mikael Oscarsson(KD).

Idag på Stora Torget i Uppsala tar man upp frågan igen. Riksdagsledamöter, Sveriges Radio Upplands kanalchef Andreas Miller, UNT's politiska chedfredaktör, Tv4's nyhetschef mfl är på plats och håller korta tal.

- Först var det tyst diplomati. Nu har vi ökat trycket och därför så har jag tagit initiativet till den här manifestationen i Uppsala.

Hur ser du på hans möjligheter att komma tillbaka till Sverige?

- Vad som sägs så har han blivit flyttad till ett av de värsta fängelserna i världen. Fler av hans medfångar vet vi har dött. Detär tufft, säger Mikael Oscarsson(KD).

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se