Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Satt 15 timmar på akuten

Publicerat onsdag 23 september 2009 kl 04.47

En 89-årig kvinna från Uppsala fick nyligen tillbringa 15 timmar på akuten på Akademiska sjukhuset i väntan på vård. Kvinnan fördes dit i ambulans för smärtor i benet, eftersom hemtjänsten misstänkte att det kunde röra sig om en blodpropp.

Hennes dotter, Gerd Simonson-Grahn, var med de första timmarna på akuten men måste sen åka hem. Senare, då modern väntat ett halvt dygn i akutens undersökningsrum, fick hon kontakt med henne på telefon:

- Hon var trött och uppgiven. Men hon orkade ändå tänka att det blir nog bra, det kommer nog någon nån gång och tar hand om mig.

- Hon försökte få kontakt med vårdpersonal när hon låg där inne, och hon vinkade och ropade för hon behövde gå på toaletten, och hon upplevde att de inte lyssnade på henne och reagerade de första gångerna, berättar Gerd Simonson-Grahn.

En första bedömning av läkare hade gjorts direkt då mamman kom till akuten, och det beslutades om provtagning och röntgen. Då var klockan vid halv elva på förmiddan. Sen gick förmiddan, eftermiddan och kvällen. Först halv två på natten blev hon inlagd, och då hade fortfarande ingen röntgen gjorts.

Då hade 15 timmar gått, och under den tiden fick hon inget att äta eftersom hon väntade på röntgen, bara några glas vatten på förmiddan och från eftermiddan fick hon dropp. Dagen efter blev hon så röntgad och det visade sig att det inte var så illa ställt med i benet, det var ingen blodpropp. Men vistelsen på akuten var en pärs, och nu har hennes fyra barn skrivit ett brev till ledningen för akuten och politikerna i landstingsledningen för att påtala det som hände:

- Jag vill ju fråga dem om de skulle vilja att deras snart 90-åriga anhöriga skulle vara med om en sån väntan, om de skulle acceptera det, säger Gerd Simonson-Grahn.

Avdelningschef för akuten är Kristina Lundmark:

- Det är väldigt olyckligt att en så gammal människa ska behöva vänta så länge, säger Kristina Lundmark.

Hon säger vidare att väntetiden till röntgen har kortats den allra senaste tiden, och där låg en av orsakerna till den långa väntan i det här fallet. Sen kan också platsbrist på avdelningarna ha bidragit, och fler läkare behövs också på akuten, menar Kristina Lundmark, som tycker att kvinnans ålder i det här fallet kanske borde ha vägts in på ett annat sätt i prioriteringen:

- Ålder är ju nåt som man enligt socialstyrelsen ska ta hänsyn till, och det är vi kanske dåliga på i dag.

Är du nöjd med situationen på akuten?

- Absolut inte med att man ska vänta så här länge, säger Kristina Lundmark.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".