Ola Larsmo får Fridegårdsstipendium

Uppsala kommuns stipendium till Jan Fridegårds minne på 100 000 kronor går i år till författaren Ola Larsmo.

Kulturnämdens stipendeutskott ger det till honom för ett författarskap som talar till vårat samvete. Med skicklig berättarkonst, socialrealism och empati väjer han inte för det svåra, står det i motiveringen.

Ola Larsmo är bosatt i Uppsala och känd genom sitt mångåriga och högkvalitativa författarskap. Han är även verksam som journalist. Larsmos författarskap är liksom Jan Fridgård folkbildande och flera av han böcker har en stark anknytning till Uppland, skriver nämnden.

– När jag fick höra det här måste jag säga att jag blev väldigt lättad. Nu känns det som att jag faktiskt kan sätta mig och skriva på nästa bok. Det skapar arbetsro, det är det viktigaste av allt och det är jag mycket tacksam för, säger Ola Larsmo till SR Uppland, en knapp timme efter att han har fått beskedet.

Vad kommer nästa bok att handla om?

– Där trampar du på den där ömma författarvidskepelsetån kan man säga, för det vet nästan alla författare, man får inte prata om vad man skriver på nu, förrän man har kommit en bra bit på väg, för då går det troll i det, säger Ola Larsmo.

Den 15:e november delas stipendiet ut för första gången i en ny skepnad. Från att ha varit ett vistelsestipendium för kulturarbetare så har det nu omvandlats till en pengasumma som delas ut vartannat år.