Bara ett försök för synskadade

I dag skriver ungefär 30 000 personer högskoleprovet. De som är synskadade kan till skillnad från alla andra inte skriva provet hur många gånger som helst. De får bara två försök, något som nu får kritik.
- Jag är oerhört förgrymmad över det här, särskilt som jag tänker på alla som förbättrar sina resultat ju fler prov de gör och när jag vet att vi som inte ser inte kan göra det. Det säger Håkan Götesson från intresseorganisationen Unga Synskadade. Håkan Götesson är helt blind och har bara en chans kvar att förbättra sina resultat. Nu pluggar Håkan Götesson retorik på Uppsala Universitet. Det är sista terminen och han vet inte riktigt vad han ska studera efteråt, men hur det än blir kommer högskoleprovet påverka hans chanser att komma in. Han har skrivit högskoleprovet en gång tidigare men fick inte så bra resultat. Men idag tänker han inte gå till skrivsalen. - Skulle jag vilja skriva det någon gång till så vill jag nog vänta tills det verkligen är läge eftersom jag bara har ett försök till, säger han. Ett traditionellt högskoleprov tar ungefär två år att göra och kostar drygt en miljon kronor. Att anpassa det så att en gravt synskadad ska kunna göra provet med punktskrift och att ändra frågorna så att inte tabeller och kartor finns med kostar ungefär 300 000 kronor. Hittills så har Högskoleverket bara tagit fram två prov. Det är därför synskadade bara får skriva två gånger. Margareta Hallgren, som jobbar med Högskoleprovet på Högskoleverket säger att de inte har tillräckligt med pengar för att göra det här. De bad Utbildningsdepartementet om pengar för två år sedan men har inte hört något ifrån dem. - Jag tror att det handlar om ovilja. Visst är det ekonomiska läget är stramt, men det här inte försvarbart, säger Håkan Götesson. Kontakta reportern: Mikael Funke
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista