Åtalade nekar till mord

Rättegången i Uppsala tingsrätt mot de två män som misstänks för det brutala mordet på en 42-årig man från Stockholm, vid Ekeby gravfält utanför Vattholma i våras, har pågått i Uppsala tingsrätt under dagen.

Enligt åklagarna ska motivet ha utgjorts av att den mördade 42-årige mannen var skyldig den mordåtalade före detta tv-skådespelaren 6,000 kronor.

Åklagarna menar också att den 43-årige skådespelarens styvson, som berättat att han var med som chaufför under bilfärden som slutade vid Ekeby gravfält, är skyldig till mord.

Den 19-årige styvsonen hävdade i rätten att han alltid varit rädd för sin styvfar och aldrig vågar ifrågasätta någonting han gör, av rädsla gjorde han därför som han blev tillsagd under mordskeendet, då 42-åringen ska ha slagits ihjäl med bland annat en hammare och stuckits med kniv. 

Åklagaren Anne Sjöblom pressade styvsonen på hur stor hans delaktighet varit och frågade varför han efteråt hjälpte till att torka bort blod i styvfaderns bil.

Styvsonen har lämnat en berättelse om händelserna som helt lägger skulden på styvpappan. Den kniv som sonen säger sig ha slängt i vattnet från Liljeholmsbron i Stockholm efter händelsen har påträffats på sjöbotten av polisen.

Styvfadern har hela tiden kategoriskt nekat till att ha haft någonting med händelsen att göra eller att han över huvud taget den här dagen skulle ha träffat den man som mördades.

Åklagarna tycker sig ha stark bevisning mot honom genom att blod från den mördade påträffats i hans bil och genom att kunna visa att hans mobiltelefon varit i rörelse från Stockholm till Vattholmatrakten den aktuella dagen.

Men 43-åringens avokat, Johan Lindbo, ifrågasatte i rätten om mordet verkligen skett den dag som åklagaren hävdar.

Rättegången i Uppsala tingsrätt fortsätter i morgon.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se