En vaccindos kan räcka

Inför massvaccineringen mot den nya influensan pekar nu flera studier mot att en stor del av befolkningen inte kommer att behöva mer än en spruta - istället för två som tidigare sagts.

Har man förut utsatts för Hongkong-influensan och säsongsinfluensan H1N1, så har man ett mycket bättre skydd mot svininfluensan efter bara en vaccination än man tidigare trott.

– Hos vuxna från 18 år och uppåt så svarar de med en kraftig antikroppsproduktion, skyddande antikroppar, i över 90 % av dem som blivit vaccinerade. Det är lite överraskande mot bakgrund av att vi tidigare trott att vi inte har någon tidigare immunitet eller motståndskraft mot den nya influensan, säger smittskyddsläkare Staffan Sylvan vid Landstinget i Uppsala län.

Att stora delar av befolkningen verkar ha ett bättre grundskydd mot det nya viruset än man tidigare trott - kan bero på "vanliga" säsongsinfluensor från 60- och 70-talet, säger Staffan Sylvan:

– Det är inte riktigt klarlagt, men det kan bero på att den nya influensan innehåller delar av den gamla Hong-Kong influensan H3N2 som cirkulerat sen 1968 som en säsongsinfluensa, och även komponenter från säsongsinfluensan H1N1 som cirkulerat sen 1977. Det skulle kunna betyda att de personer som haft Hong-kong eller H1 N1 skulle ha ett visst skydd även mot den nya influensan.

Läkemedelsverket vill få in fler uppgifter från studierna innan man fattar beslut om man ska ändra dagens rekommendation som är två doser till alla.

Ett besked kommer komma innan vaccinationsomgång två börjar någon gång i slutet av november, säger Jan Liliemark, professor på Läkemedelsverket.

Även om Läkemedelsverket väljer att ändra sin rekommendation framöver - är det mycket troligt att barn och kanske också unga vuxna kommer behöva två sprutor för att få ett bra skydd.

Trots att Socialstyrelsen inte har det som en rekommendation, så kommer Landstinget här i Uppsala län se till att barn vaccineras bland de allra första, säger smittskyddsläkare Staffan Sylvan:

– Barnen kommer att bli vaccinerade bland de första, sannolikt tillsammans med sina föräldrar, därför att barnen är mest mottagliga och kan vara motorn i smittspridningen. Vaccinerar man dem tidigt kan man minska smittspridningen i samhället och därmed skydda andra personer som kan vara mottagliga för den nya influensan.

Samtidigt kommer uppgifter om att vaccineringen försenas på nytt. Bara hälften av de 900 000 doser som skulle komma till landstingen vecka 42 kan levereras då. Den resterande hälften uppges komma att levereras veckan därpå, skriver Göteborgs-Posten.

Antalet nya fall av svininfluensa har minskat under de senaste veckorna. Det anses innebära att en ny topp inte kommer förrän tidigast i slutet av oktober.


Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se