Bostadsplaner görs om

Efter all kritik kan det nu bli färre bostäder i Seminarieparken i Uppsala än de 250 som tidigare föreslagits. I dag beslutade kommunstyrelsen att begära att byggnadsnämnden gör om planen för området.

– Det har varit väldigt mycket diskussioner kring det här, det har varit fram och tillbaka, och det har kommit väldigt mycket synpunkter från allmänheten. Alliansen tar nu hänsyn till det här och planen återförvisas till byggnadsnämnden för omarbetning, säger Lars O Ericsson, centerpartiets kommunalråd.

Debatten har varit intensiv kring planerna på att bygga 250 bostäder i sex- eller sjuvåningshus i Seminarieparken, bland såväl folk i området, som politiker. Så sent som i förmiddags satt allianspartierna i kommunstyrelsen i förhandling i frågan. Och resultatet av överläggningarna blev att de tänker begära att byggnadsnämnden gör om planen för området eftersom det finns många synpunkter på vad som ska skyddas som parkmark och hur mycket som ska byggas.

Vad omgörningen leder till är svårt att säga i dag, men centerpartiet säger att de inte vill att det ska byggas alls i parken.

– I den uppkommna situationen ser vi att det bättre att avvisa detta helt när den återkommer, säger Lars O Ericsson.

Vilka utsikter att ni ska få med er de andra på det?

– Det återstår att se. Vi är fyra olika partier och de tre partierna i oppositionen är inte heller överens i frågan. Jag kan bara konstatera att för vår del ser vi inte att det kan bli ett byggande av bostäder i denna gröna lugna delen av staden. Särskilt nu när Fyrisvallsområdet är bebyggt med höghus, säger han.

Vänsterpartiet och miljöpartiet vill heller inte ha någon bebyggelse alls i parken, medan socialdemokraterna kan tänka sig bebygglese på den gamla fotbollsplanen. Bland de närboende går åsikterna isär.

– Jag är helt nyinflyttad här. Om de vill bygga bostäder så måste de ha någon anledning till det. Förmodlingen är det väl bostadsbrist som ligger till grunden för det, så det låter väl vettigt. Det finns ju några fler grönområden här. Vi är nog lite bortskämda, säger Mariette Franzén.

– Jag tycker det är bedrövligt. Jag vill ha parken kvar orörd. Den är perfekt för oss alla som bor här omkring, säger Ove Karlsson.

Kommunstyrelsen bestämde i dag för att återremittera frågan och utreda mera. Vad tycker du om det?

– Jag tycker det är bra. Jag tror de har allmänheten emot sig, säger Ove Karlsson.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".