Vården sparar på OB

OB-tillägg för undersköterskor och sjuksköterskor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ska nu minska med nästan en tredjedel. Minskningen av tillägget, som är extrabetalt när man jobbar obekväma tider, har väckt upprördhet på kirurgiavdelningen.

- Alla är vädligt väldigt upprörda. Ingen var förberedd på det här och bakom beslutet ligger också en lång tid av besparingar hos oss undersköterskor och sjuksköterskor, säger sjuksköterskan Linda Sundberg.

Stämningen bland undersköterskor och sjuksköterskor vid kirurgiska avdelningen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala är för tillfället upprörd. Beskedet om nästan en tredjedel mindre i tilläg för obekväm arbetstid i syfte att spara pengar innebär en löneminskning med mellan 500 och 3000 kronor i månaden, beroende på hur man jobbar. Värst drabbas nattpersonal och undersköterskor.

- Det blir lite som en principsak eftersom all besparing som görs på det här sjukhuset känns som att det drabbar oss på golvet. Det är inte någon annan personalgrupp som det sparas in på, säger Linda Sundberg.

- Det blir som en nagel i ögat, säger Anette Isaksson.

När det för 10 år sedan rådde sjuksköterskebrist gjorde man upp så kallade arbetstidsmodeller. Modellerna gick ut på att sköterskorna kunde få antingen mer pengar eller fler lediga dagar ju mer man jobbade under obekväma dygnstimmar, såsom helger och nätter. Det var som ett bonussystem utöver kollektivavtalen, men nu är alltså slut på extrapengarna.

- Ingen vill väl ha sänkt lön om man jobbar mycket och gör bra ifrån sig och det är förstås konstigt om man då försämrar deras lönevillkor, Hans Olof Hellström, chef för kirurgidivisionen.

Så hur är det med exempelvis chefslöner, har de också minskat?

- Nej, de har inte minskat. Det skulle inte få så stor effekt eftersom vi är så få.

Sjuksköterskan Anette Isaksson tror att nedskärningen i OB-tillägget kommer att få konsekvenser.

- Jag tror att det kommer att vara många som tänker sig söka andra jobb, inom privatsektorn eller bara något helt annat som en principsak. Jag själv ser mig om efter andra jobb, säger Anette Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".